Lesy ČR mají navíc milion metrů krychlových dřeva

Josefov u Jaroměře (Náchodsko) - Na trhu se dřevem v České republice v současné době přebývá odhadem kolem milionu metrů krychlových dřeva. Spolu s pádem cen dřeva jde podle obchodního ředitele státního podniku Lesy České republiky Bedřicha Foukala o situaci, která v Česku nebyla od konce druhé světové války. Lesy ČR se nyní snaží najít způsob jak dát dřevo na trh později.

Přetlak na trhu se dřevem vyvolaly americká hypoteční a stavební krize a větrné kalamity Kyrill a Emma na začátcích loňského a letošního roku. Například ceny jehličnaté kulatiny ve druhém čtvrtletí klesly asi o čtvrtinu. Podle Foukalova odhadu by ceny již dál klesat neměly a oživení trhu by mohlo nastat přibližně na konci letošního roku.

Pád cen dělá problémy i lesnickým firmám, které mají s Lesy ČR smlouvy na těžbu a nákup dříví. „Máme jednotlivé případy, kdy smluvní partneři řeší odstoupení od smlouvy,“ potvrdil generální ředitel Lesů ČR Jiří Novák.

Lesy ČR proto hledají cesty, jak přetlaku na trhu se dřevem ulevit a již pokácené dříví dodat v nezměněné kvalitě na trh později. Problémem přitom je, že dřevo volným, takzvaným suchým skladováním, výrazně ztrácí na kvalitě. Státní podnik proto začal zkoušet technologii dlouhodobého skladování dříví balením do vzduchotěsných fólií. Technologii, původně pro listnaté dřevo, vyvinuli němečtí lesníci po kalamitě po orkánu Lothar v Německu v roce 1999. „Musíme držet krok s nejmodernějšími technologiemi a ukazovat pomyslné světlo na konci tunelu,“ řekl Novák.

Na skládce u Josefova u Jaroměře Lesy ČR do fólií na třech hromadách zabalí asi 900 metrů krychlových smrkového dřeva, které tam nechají více než rok. Zabalené dříví produkuje kysličník uhličitý, který dřevo uvnitř fólie konzervuje. Ve spolupráci s odborníky z brněnské Mendelovy lesnické a dřevařské univerzity budou průběžně zkoumat a vyhodnocovat kvalitu dřeva.

Při dlouhodobém skladování jsou náklady na balení do fólií srovnatelné s náklady na dosud v Česku nejvíce používané takzvané mokré sklady. V nich je dřevo stále zkrápěné vodou. V Česku je takto odhadem u lesnických a dřevozpracujících firem skladováno více než 100 tisíc metrů krychlových. V Česku se ročně vytěží kolem 16 milionů metrů krychlových dřeva, z toho asi polovina v lesích Lesů ČR.