Se vstupem na železnici pomůže Student Agency francouzský Keolis

Brno/Praha - Jeden z největších tuzemských autobusových dopravců Student Agency (SA) chystá společný podnik s třetím největším evropským dopravcem, francouzským Keolisem. Nová společnost, ve které by měly obě strany poloviční podíl, má proniknout do železniční dopravy na regionálních tratích, kterou dotují kraje. Oznámil to dnes majitel SA Radim Jančura.

„Jednáme zhruba od začátku roku. Teď jsme v kontaktu se dvěma krajskými úřady, které se snažíme přesvědčit, aby vypsaly na provozování železniční dopravy výběrové řízení,“ popsal průběh záměru vstoupit na českou železnici Jančura. Se kterými kraji jedná, nechce ale prozradit, aby je nevystavil tlaku dominantních Českých drah.

Kraje o vstup soukromých firem na trh regionální dopravy zájem mají. Jednou ze společností, která jejich zájmu vychází vstříc, je například britská dopravní společnost Arriva, která už v Česku v minulých letech koupila autobusovou společnost Osnado ze Svobody nad Úpou. Arriva působí také v Dánsku, Německu, Itálii, Nizozemsku, Portugalsku, Španělsku a od loňského prosince také v Polsku. Keolis se o vstup na český trh snaží několik let, ale  zatím bezúspěšně.

Jančura zdůraznil, že s kraji nejedná o tom, aby s ním podepsaly smlouvu, ale aby na provozování železniční dopravy vypsaly regulérní výběrové řízení. „Provozovatel by měl být vybrán na cca 20 let dopředu, aby se dopravci vyplatila investice do nových vlakových souprav. Ve výběrových řízeních by uspěly jen ty nejvýhodnější nabídky, ve výsledku by na tom proto vydělaly hlavně kraje,“ řekl dnes Jančura. V pondělí navíc Jančura pohrozil, že svůj železniční projekt odsune na Slovensko kvůli údajné skryté podpoře Českým drahám.

Vydáno pod