Fed: Finanční trhy se pomalu začínají zotavovat

Sea Island (USA) - Finanční trhy se zvolna zotavují z úvěrové krize, návrat k normálu ale bude trvat delší dobu. Řekl to dnes předseda Rady guvernérů Federálního rezervního systému (Fed) Spojených států Ben Bernanke. Americká centrální banka napumpovala do finančního systému značné objemy peněz, což se podle jejího šéfa začíná projevovat.

„Zatím se zdá, že naše opatření na podporu likvidity přispěla ke zlepšení situace na finančních trzích. To je samozřejmě vítané zjištění, ale v této fázi jsou podmínky na finančních trzích stále ještě daleko od normálu,“ upozornil šéf Fedu.   

S největšími problémy se podle Bernankeho nadále potýkají specifické trhy či investiční nástroje, například proces sekuritizace. Ten spočívá v seskupení podobných nástrojů do samostatného cenného papíru, se kterým se pak obchoduje. Sekuritizace se hojně využívá právě u hypoték, které byly za poslední půlrok velkým zdrojem problémů.     

Bernanke naopak vyzdvihl, že zlepšení je zvlášť patrné u repo operací na státní pokladniční poukázky či jiné krátkodobé úvěry. Snižují se i rozdíly v úročení státních dluhopisů a dluhopisů komerční sféry, což je známka celkového zlepšení.