Budoucnost placení: čipy a otisky prstů

Praha - Bankovkám odzvonilo, shodují se finanční a technologičtí analytici. V budoucnu budou lidé platit prostřednictvím kreditních karet, ale především elektronických čipů nebo biometrických ukazatelů, mezi které patří například otisk prstu. Zneužití se specialisté neobávají.

Podle Jiřího Donáta, informačního konzultanta společnosti A. T. Kearney, vymizí klasické bankovky a mince nejpozději do 30 let. Komplikace to může způsobit především státu, který má dosud nad reálnými penězi monopolní dohled. Vymizením kovových a papírových peněz by přišel o další monopol, jako dříve v případě dopravy či poštovních služeb.

Reálné peníze mají nahradit nové, modernější technologie. V zahraničí již mají zkušenost s platbou prostřednictvím čipu, české banky jej chtějí vyzkoušet letos. Odborníci se neobávají nebezpečnosti takovýchto finančních transakcí. Podle nich jsou obavy uživatelů spíše psychologické, a to hlavně proto, že odpadá potřeba zadávat PIN kód.

Milénium (zdroj: ČT24)

„Technologie vznikla, aby rozšířila oblasti bezhotovostních plateb, hlavně oblastí, kde se platí malé částky, jako jsou fastfoody nebo novinové stánky. Jejím zájmem je s pomocí této metody zrychlit počet odbavených klientů. Ti obchodníci, kteří nový způsob využijí, budou mít výhodu vůči konkurenci,“ řekl předseda komise České bankovní asociace Petr Barák.

Další alternativou, kterou zkouší např. německý prodejní řetězec Edeca, je platba prostřednictvím biometrických metod, v tomto případě otiskem prstu. Odborníci si od novinky slibují zrychlení a usnadnění obchodu. Další variantou vývoje je více druhů měn na jednom území, jak tomu bylo již v 19. století. Jakékoliv změny ve způsobu placení však záleží na ochotě bank k modernizaci a zájmu jejich klientů.

Z celkového peněžního objemu dnes představují hotovostní peníze sedm až osm procent a jejich množství se stále snižuje. Ekonomové tento trend sledují již od druhé světové války. Odráží požadavek rychlosti, flexibility i komfortu.