Češi bohatnou, softwarové pirátství ale na ústupu není

Praha - Pokles míry nelegálního softwaru v tuzemských počítačích se zastavil. Již druhým rokem se podíl pirátského softwaru pohybuje kolem 39 procent, což je o čtyři procentní body více než v EU. V unii podíl pirátských programů o procentní bod klesl. Vyplývá to z nejnovější zprávy Business Software Alliance a IDC.

Za tuzemskou stagnaci může podle mluvčího BSA Jana Hlaváče zejména zvýšená poptávka po komerčním softwaru ze strany domácích uživatelů, kteří si nelegální kopie opatřují nejčastěji přes internet. Naopak u firem podíl kradených programů klesá.

„Česko se sice opakovaně řadí mezi 30 zemí s nejnižší mírou softwarového pirátství, ale ztráty tuzemského softwarového odvětví představují 2,9 miliardy korun, což je o 253 milionů korun více než v předchozím roce,“ dodal.

Nejvíce se nelegálně šíří operační systém Windows a populární kancelářské softwarové balíky, grafické programy, antiviry a počítačové hry. Mezi nejpoškozovanější výrobce softwaru patří firmy Microsoft, Adobe, Autodesk, Corel a Symantec.

Za posledních 14 let se v Česku snížila míra pirátství o 27 procentních bodů. Při srovnání tuzemské míry s dalšími šestadvaceti členskými státy EU se Česko umístilo na dobrém 11. místě, nicméně stále značně převyšuje evropský průměr. Za Českem jsou všechny státy východního bloku, ale i některé západoevropské a jihoevropské státy EU, například Francie se 42 procenty, Itálie se 49 procenty a Španělsko (43 procent). Sousední Slovensko se s 45 procenty umístilo na 16. příčce.

Nejméně se nelegální software v rámci Evropy užívá v Lucembursku (21 procent) či již tradičně v Rakousku a skandinávských státech (25 procent). Nejhorší situace je v Rumunsku a Bulharsku (68 procent) a ze sousedních států v Polsku, kde se již druhým rokem nelegálně užívá 57 procent softwaru.

Celosvětová míra pirátství vzrostla o tři procentní body na 38 procent. „Ze 108 zkoumaných zemí světa pirátství pokleslo v 67 zemích. Pirátství vzrostlo pouze v osmi a ve zbytku zemí je situace beze změny,“ řekl Hlaváč.