Daňové ráje mohou zůstat v klidu, Lucembursko je před EU „podrželo“

Brusel - Změna směrnice o zdaňování úspor, od níž si Evropská unie slibovala zamezení daňových úniků v některých státech, je prozatím v nedohlednu. Řadě členských států, především pak Německu, se sice nelíbí, že bohatí občané EU skrývají v daňových rájích své peníze před finančními a daňovými úřady, ale proti rychlé revizi směrnice se na dnešním jednání unijních ministrů financí postavilo Lucembursko. Ke změnám v daňové  legislativě je přitom třeba jednomyslný souhlas všech členských států EU. Stejně tak ministři financí EU neschválili směrnici o zpětném zdanění, tzv. reverse charge.

S původním návrhem na postup proti státům jako Lichtenštejnsko, Macao, Hongkong či Singapur přišli již v březnu právě Němci. Jejich úřady vyšetřují několik stovek svých občanů, kteří v Lichtenštejnsku údajně skrývají či skrývali stovky milionů eur. O tajná bankovní konta se údajně zajímají i úřady v Česku.

Malé knížectví se sice přihlásilo k daňové legislativě Evropské unie, ale pouze v případě fyzických osob. Právnických osob se to netýká, a firmy tak mohou své peníze před daňovými úřady v Lichtenštejnsku poměrně efektivně skrývat.

Tomu by přitom měla zamezit revize směrnice o zdaňování úspor. K té by ovšem musela unie přistoupit i bez ohledu na „lichtenštejnský skandál“. Opětovné prozkoumání pravidel je výslovně uvedeno v legislativě a má se konat každé tři roky. Až revize skončí, Evropská komise může navrhnout některá vylepšení směrnice, ale také nemusí.

„Lucembursko je otevřené diskusi, ale myslím si, že je velmi špatné dělat závěry ještě předtím, než víte, jestli současný systém funguje či nefunguje,“ řekl novinářům lucemburský ministr financí Luc Frieden. Podle Evropské komise existují v celé směrnici značné nedostatky, ale Frieden s tím nesouhlasí. „Žádné nejsou,“ dodal.

Vyšetřování začalo poté, co německá tajná služba BND koupila od jistého bývalého zaměstnance lichtenštejnské banky LGT ukradený disk se seznamem klientů. To vyvolalo ostrou rozmíšku mezi Německem a Lichtenštejnskem.

Princ-regent lichtenštejnského knížectví Alois nejdříve německé úřady obvinil z kupčení s kradenými daty. Šéf německé sociálnědemokratické strany (SPD) Kurt Beck pak mimo jiné prohlásil, že knížecí rodina podle něj má špatné svědomí, a Lichtenštejnsko by se mělo chovat tak, jak je obvyklé mezi civilizovanými státy.

Aktuálně dopadla kauza lichtenštejnských daňových úniků na švýcarskou banku UBS. Dva její vysoce postavení manažeři byli u amerického soudu obviněni z pomoci jednomu ze svých klientů skrýt 200 milionů na švýcarských a lichtenštejnských tajných kontech. 

Ani další úprava ohledně daní nedoznala po dnešním setkání Ecofinu beze změny. Ministři financí Evropské unie se dnes v Bruselu neshodli na zavedení mechanismu zvaného reverse charge, který přenáší odvádění DPH z prvotního dodavatele blíže ke spotřebiteli. Zatímco v současnosti odvádí DPH dodavatel, v budoucnosti by tak měl činit poslední „článek“ před spotřebitelem, tedy nejčastěji prodejce. Podle unie by se takto mohlo zamezit velkým daňovým únikům. Pilotní projekt by měl být spuštěn v Rakousku, zatím k němu země ale souhlas nedaly.