Nový Superb začne na 600 tisících

Mladá Boleslav - Automobilka Škoda Auto bude základní verzi nového Superbu prodávat za 599 900 korun, což je o 20 tisíc méně, než firma původně v březnu oznámila při premiéře nového modelu na ženevském autosalonu. Automobilka cenu upravila kvůli stabilizaci kurzu koruny vůči euru.

„Původně stanovená cena vycházela z kalkulace před zhruba půl rokem. Nyní se koruna ustálila, proto došlo k této finalizaci ceny, která se již nezmění,“ vysvětlil mluvčí. Za nejnižší cenu si zájemci pořídí verzi s benzinovým motorem o objemu 1,4 litru a výkonu 92 kW. Prodávat se začne v druhé polovině června, kdy si jej budou moci koupit také zákazníci v Německu.

Oficiální ceny dalších verzí ještě automobilka nezveřejnila. „Vydáme je až se zavedením modelu na trh,“ podotkl mluvčí. Podle neoficiálních informací by však měl být dvoulitrový turbodiesel s výkonem 125 kW a v nejlepší výbavě k dostání za zhruba 920 tisíc korun. Zatím se ovšem neví, za kolik bude automobilka prodávat šestiválec o objemu 3,6 litru a výkonu 191 kW, který by měl konkurovat vozům jako Ford Mondeo, VW Passat, Mercedes E nebo Audi A6.

Nový Superb je opatřen náhonem všech čtyř kol, který dosud firma montovala jen do menší Škody Octavie. Proti předchozí generaci je delší a širší. Vedle adaptivních světlometů AFS, devíti airbagů má také patentovaný systém dveří twindoor, který umožňuje využít vůz jako sedan i liftback současně. V nabídce budou tři zážehové a tři vznětové motory. Příští rok by měla přibýt i verze combi.