Kritici: Americké ekonomice se daří hůře, než udává vláda

New York - Americké hospodářství je v horším stavu, než uvádějí oficiální vládní statistiky. K tomuto názoru se přiklání stále více ekonomických expertů. Takzvaný Misery Index, který shrnuje data o nezaměstnanosti a inflaci a vydává souhrnný obraz o stavu ekonomiky, se podle nich blíží úrovni z doby ropných šoků v 70. letech.

Oficiální statistiky tvrdí, že Misery Index dosahuje pouze úrovně 8,9, což není příliš vzdáleno od hodnoty 6,1, kterou měl v roce 1998, kdy v USA vrcholila recese. Podle skeptiků již index ale dávno překročil desítku a v současnosti dosahuje hodnoty 16,2. Mezi kritiky vládních statik patří i přední americký ekonomický a politický komentátor Kevin Phillips. „Jsme vedeni vládními čísly, která jsou skutečně v nepoměru,“ varoval v rozhovoru pro CNN.

Vyšší je inflace i nezaměstnanost

Vláda tvrdí, že spotřebitelské ceny vzrostly v posledních 12 měsících do letošního dubna pouze o 3,9 procenta. Kritici ale upozorňují, že skutečná míra inflace leží mezi 5 a 10 procenty. Podle Phillipse za tím stojí fakt, že jídlo a paliva, jejichž ceny v poslední době nejvíce rostou, se na tvorbě indexu spotřebitelských cen, kterým se inflace měří, podílí pouze 12 procenty.

Nesprávná metodika výpočtu stojí podle expertů i za nepřesnostmi v míře nezaměstnanosti, kterou oficiální místa v dubnu odhadla na 5 procent, což je velmi blízko přirozené míře nezaměstnanosti, která je běžným jevem i ve zdravé ekonomice. Pokud se však započítají mezi nezaměstnané i lidé, kteří jsou znechuceni neúspěšným hledáním práce a v posledních čtyřech týdnech od něj upustili, vyšplhá se množství lidí bez práce až na 7,8 procenta. 

Úřady hovoří o zlepšení 

Kritika oficiálních statistik přitvrzuje právě ve chvíli, kdy státní instituce hovoří o oživení a postupném odeznívání finanční krize. Včera s tímto tvrzením přišel guvernér americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke, podle kterého se již začínají projevovat opatření, která Fed na podporu krizí zasaženého hospodářství podnikl.