Penta dostane za letištní pozemky od státu 4 miliardy

Praha - Slovensko-česká investiční skupina Penta, které patří 73,5 hektaru pod plánovanou ranvejí na ruzyňském letišti, prodá pozemky státu za čtyři miliardy korun, což představuje částku zhruba 5 500 korun za metr čtvereční. Vlastnictví pozemku je nutnou podmínkou pro výstavbu nové letištní ranveje.

Stát by měl odkoupit pozemky, kterých se před lety zbavil za pětsetkrát nižší cenu, všímá si týdením Ekonom. Připomíná, že pole v bezprostřední blízkosti Prahy získal nejprve v roce 2003 podnikatel v zemědělství Jan Hrnčíř, pozemkovému fondu za ně zaplatil 6,5 milionu korun, tedy zhruba 11 korun za metr. Od roku 2005 je začal postupně prodávat investiční skupině Penta. Podle údajů v katastru nemovitostí za cenu 500 korun.

Obě strany odmítly chystanou transakci blíže komentovat. Jeden ze zakladatelů a spolumajitelů skupiny Penta Marek Dospiva pouze potvrdil, že jednání je blízko finální dohodě. Podobně se vyjádřila i mluvčí Správy Letiště Praha Eva Krejčí.

Prodej ale proběhne zajímavou kličkou. Státnímu letišti nebudou prodány přímo jednotlivé pozemky, ale akcie dvou firem, které patří Pentě a které tyto pozemky vlastní. Jde o společnost Realitní developerská a její dceru Sky Venture. Penta tím údajně uspoří, protože nebude muset platit státu daň z převodu nemovitostí, a navíc se nikdo nedozví potrobnosti o obsahu smlouvy. Při klasickém prodeji pozemků by musela být uložena ve veřejně přístupné sbírce listin na katastrálním úřadě.