Exšéf Fedu varoval USA před stejně velkou inflací jako během ropných šoků

Washington - Bývalý šéf americké centrální banky (Fed) Paul Volcker dnes upozornil, že Spojeným státům by mohl hrozit prudký nárůst inflace, jaký sužoval ekonomiku naposledy během ropných šoků v 70. letech 20. století. Stát by se to mohlo v případě, že by investoři ztratili důvěru v kupní sílu amerického dolaru.

„Pokud dojde k opravdové ztrátě důvěry v dolar, pak jsme podle mého názoru v problémech. Je to něco, co se musí sledovat,“ zdůraznil Volcker, který spojené státy vyvedl ze stagflace 70. let. Bez náležité pozornosti věnované poklesu dolaru a inflaci by se v USA mohly probudit podobné, ne-li horší inflační tlaky jako tehdy.      

Dnešní údaje o inflaci ukázaly, že spotřebitelské ceny v dubnu zmírnily růst na 0,2 procenta a ceny takzvaného inflačního jádra bez započítání potravin a energie rostly ještě pomaleji. Volcker ale vyslovil pochybnosti ohledně správnosti nynějších metod měření inflace. Zpochybnil hlavně směrodatnost údajů o cenovém jádru, zejména v situaci, kdy ceny potravin a energie prudce rostou. Připojil se tak ke kritikům, kteří upozorňují, že statistiky oficiálních státních orgánů nejsou správné.

Vydáno pod