Cena ropy se vydala na cestu dolů

Londýn/New York - Ceny ropy výrazně klesly. Americká ropa včera skončila téměř tři dolary pod úterním rekordem 126,98 dolarů. Cenu ropy oslabilo prohlášení Íránu, že neuvažuje o snížení těžby, a zpráva o nečekaně výrazném růstu zásob nafty a topného oleje v USA.

Americká lehká ropa WTI uzavřela se ztrátou 1,58 dolaru na 124,22 dolaru za barel a během dne ztrácela až dva dolary. Severomořská ropa Brent oslabila o dva a čtvrt dolaru pod 122 USD.

Trh nejprve ochladilo vyjádření z Teheránu. „Neplánujeme snížit vývoz a dál plníme závazky vůči klientům. Vyvážíme jako obvykle,“ informoval zástupce íránské státní energetické společnosti National Iranian Oil Company (NIOC) Hodžatolláh Ghanímí-Fard. Reagoval tak na íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, který v úterý naznačil, že se zkoumají návrhy na omezení těžby.

Vládní statistiky o vývoji zásob v USA ukázaly, že zásoby nafty a topného oleje stouply o 1,4 milionu barelů, tedy téměř dvojnásobně proti odhadům. Zásoby ropy sice stouply méně, než se očekávalo, to ale nakonec na trh nemělo takový vliv jako faktor zvýšených amerických zásob.

Na sektor nafty a topného oleje se trh s ropou v posledních dnech zaměřuje nejvíce a podle některých makléřů je tento segment nyní prakticky jediným zdrojem cenového růstu. Ropu v posledních dnech táhl vzhůru vzestup cen topného oleje na nové rekordy.