Medveděv vyzval ke zvýšení podpory menších podniků

Moskva - Nový ruský prezident ve svém úřadě neotálí. Týden po svém nástupu do funkce vyzval vládu k posílení podpory malých a středních podniků, které trápí vysoká byrokratická zátěž a četné případy korupce ze strany úředníků. Pomoc tomuto sektoru Medveděv slíbil již během předvolební kampaně.

„Obdržíte zvláštní nařízení ohledně takzvaných mimosoudních práv policie ke kontrole podnikání,“ řekl Medveděv nejvyšším vládním představitelům. „Mělo by to být v souladu s všeobecným nařízením zakazujícím svévolné návštěvy orgánů prosazujících právo v malých podnicích,“ vysvětlil. Svévolné kontroly trápí malé a střední podniky zejména proto, že při nich úředníci často vyžadují zaplacení nemalého úplatku.

Medveděv vládě doporučil i finanční podporu sektoru, která by mu pomohla vyrovnat se s rostoucími náklady, zejména v oblasti energií. „Měli bychom uvážit subvencování těchto výdajů ze státního rozpočtu,“ zdůraznil prezident.

Podpora drobných podnikatelských aktivit je pro Medveděva prioritou, protože jsou kolébkou střední třídy, jejíž rozvoj chce prezident podporovat. Podíl malých a středních podniků na ruském hrubém domácím produktu by chtěl zvýšit ze současných 20 procent na nejméně padesátiprocentní úroveň.