ČR poskočila v žebříčku konkurenceschopnosti na 28. místo

Praha - Česká republika si v letošním žebříčku konkurenceschopnosti světových ekonomik polepšila o čtyři příčky, a poprvé se tak dostala do třetí desítky, když zaujala 28. místo. Stejným posunem se může chlubit i sousední Slovensko, které se umístilo o dvě příčky za Českem. Žebříček sestavovaný od roku 1989 švýcarským Institutem pro rozvoj managementu (IMD) vedou nadále Spojené státy.

České podniky nadále těží z dobrého stavu infrastruktury v tuzemsku a relativně nižších nákladů práce. Naopak negativně je vnímána funkce správních rad podniků či praktická nefunkčnost burzy coby zdroje financování podnikového sektoru. Z hlediska vládní efektivity je naopak dobře hodnocena otevřenost ČR vůči zahraničním investorům.

Exportní konkurenceschopnost českých firem snižuje posilující koruna. Obtížnější situaci mají také podniky svázané s vysokou přidanou hodnotou a kvalifikovanou pracovní silou, které je nedostatek. Nedostatečně na to reagují vzdělávací systém i imigrační politika. Celý problém se již začíná projevovat na trhu práce.

Česká republika je v žebříčku z nových zemí Evropské unie druhá za Estonskem. Největší skok zaznamenalo Slovinsko, které po loňském zavedení eura vystoupalo o osm příček. Stejně se posunula i polská ekonomika. Ze států Visegrádské čtyřky však stále zůstává nejníže. Jako jediná země v této skupině si pohoršilo Maďarsko.

Pořadí na prvních třech místech indexu se proti roku 2007 nezměnilo. Za ekonomikou USA následuje Singapur a třetí je Hongkong, za nímž o dvě místa nahoru poskočilo Švýcarsko. Mezera mezi USA a zeměmi na dalších příčkách se ale podle IMD neustále zmenšuje.

Index konkurenceschopnosti ekonomik porovnává a hodnotí 331 různých kritérií, rozdělených do čtyř základních oblastí - ekonomický rozvoj, efektivita vlády, podniková sféra a infrastruktura. Kromě statistických údajů do žebříčku vstupují také subjektivní hodnocení vrcholných manažerů v jednotlivých zemích.

Světový žebříček konkurenceschopnosti ekonomik v roce 2008 (v závorce umístění v roce 2007):

1. (1.)USA

2. (2.)Singapur

3. (3.)Hongkong

4. (6.)Švýcarsko

5. (4.)Lucembursko

23. (22.)Estonsko

28. (32.)Česká republika

30. (34.)Slovensko

32. (40.)Slovinsko

38. (35.)Maďarsko

44. (52.)Polsko

54. (46.)Ukrajina

55. (55.)Venezuela