Zisk pražského letiště vzrostl na 1,1 miliardy

Praha - Pražské letiště loni vydělalo 1,1 miliardy korun, a jeho čistý zisk se tak oproti předchozímu roku zvýšil o 14 procent. Příznivé výsledky přisuzuje vedení jednoho z nejúspěšnějších státních podniků růstu zájmu cestujících i dopravců.

Významný podíl na růstu zisku měly také příjmy z komerčních aktivit. Ty v porovnání s rokem 2006 vzrostly o deset procent, což je zhruba o čtyři procentní body více, než činil růst výnosů z letištních poplatků. Nárůst zisku o něco srazily zvyšující se provozní náklady. Ty stouply, především díky nákladům na opravy, o 9,1 procenta.

Letiště v pražské Ruzyni je největším vzdušným přístavem v rámci nových členských zemí Evropské unie. V loňském roce odbavilo bezmála 12,5 milionu cestujících, letos by mělo podle odhadů přes jeho brány projít víc než 13 milionů lidí. Tento objem by mělo v dalších letech pomoci zvýšit vybudování nové dráhy. Termín jejího zprovoznění plánovaný na rok 2013 však ohrožuje problém s dosud nevyřešeným vlastnictvím pozemků pod budoucí ranvejí.

Na přelomu letošního roku čeká státní podnik Letiště Praha privatizace. Podle odhadů některých analytiků by při ní mohl stát získat až 100 miliard korun. Zájemci se hlásí již nyní. Jsou mezi nimi například provozovatel vídeňského letiště Flughafen Wien, německé společnosti Hochtief Airports a Fraport, australská skupina Macquarie Airport, španělská společnost Abertis Airports nebo české a slovenské investiční skupiny Penta, J&T a PPF Investments.