Majitelé domů navrhnou štrasburskému soudu nové pilotní kauzy

Praha - Občanské sdružení majitelů domů (OSMD) předloží Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku (ESLP) tři nové pilotní kauzy, podle kterých by měl řešit žalobu českých vlastníků kvůli regulaci nájemného. Evropský soud už dřív sám vybral z necelých pěti tisíc podaných žalob k projednání čtyři pilotní modelové případy. Jeden z aktérů vybraného procesu ale zemřel a další vzali svou stížnost zpět. Na dnešní tiskové konferenci OSMD to řekl jeho předseda Tomislav Šimeček.

Evropský soud pro lidská práva si podle Šimečka uvědomuje, že původní pilotní kauzy nebyly šťastně vybrány. Jejich změnu proto nevylučuje. Nově navržené údajně představují všechny důležité typy řešené v Česku. „Naprosto typický případ je restituent, který dostal po sametové revoluci vrácený svůj zdevastovaný majetek a o něj se do dneška stará a nemůže vybrat dostatek na nájemném, aby mohl ty domy opravit,“ uvedl.

Dalším kritériem, které by mělo hrát roli při výběru nových kauz, by měl být také věk stěžovatelů. Řešení kauz ve Štrasburku totiž podle místopředsedy sdružení Roberta Axamita může trvat až několik let a poškození majitelé by se jeho konce, podobně jako v předchozích případech, nemuseli dožít.

Ústavní soud se v minulosti opakovaně postavil na stranu majitelů domů, kterým příjmy z nízkých nájmů údajně často nepokrývají ani náklady na údržbu a opravy nemovitostí. „Způsob regulace, jak je v České republice užíván, je v rozporu s ústavním pořádkem, úmluvou o lidských právech. Pokud vláda v té věci žádný pořádek neudělá a nepřipravila ani jediný návrh zákona, který by byl ústavně konformní, tak nezbývá nic jiného, než se obrátit na mezinárodní soudy,“ vysvětluje Šimeček postoj OSMD.

Evropský soud pro lidská práva koncem dubna definitivně uzavřel spor, ve kterém majitelka bytu, Francouzka polského původu Maria Hutten-Czapská, žalovala Polsko kvůli regulaci nájemného. Polský stát Hutten-Czapské vyplatí přibližně 1,75 milionu korun jako kompenzaci hmotné škody. Výrok štrasburského soudu má precedenční charakter pro dalších asi 100 tisíc polských majitelů bytů.