Intel Capital a 3TS vstupují do tuzemské skupiny Internet Mall

Praha - Největší skupina internetových obchodů v České republice, Internet Mall, má nové investory. Fond Intel Capital spolu s fondem 3TS Capital Partners investovaly do skupiny 28 milionů eur, tedy asi 700 milionů korun. Za ně získaly v Intrnet Mall minoritní podíl. Jeho přesnou výši však nezveřejnily.

Investice je realizována prostřednictvím nizozemské mateřské společnosti Internet Mallu Netretail Holding, B.V., přičemž zakladatelé společnosti si i nadále ponechají nad firmou kontrolu.

Podle generálního ředitele společnosti Netretail Holding Ondřeje Fryce využije firma získanou investici k případnému nákupu konkurentů a investicím do nových technologií. O vstupu na burzu, o kterém se v minulosti spekulovalo, prý firma v současné době neuvažuje.

Nákup podílu v Internet Mall, který provozuje přes 45 e-shopů a kromě ČR působí také na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a Německu, není jedinou aktivitou Intel Capital v České republice. Spolu s investiční skupinou Enterprise Investors vlastní například většinový podíl v tuzemské antivirové firmě AVG Technologies. Do minulého roku také Intel držel minoritní podíl ve společnosti NetCentrum provozující portál Centrum.cz. Ten však prodal fondu Warburg Pincus.

Zájem o nakupování na internetu v Česku roste raketovým tempem. V roce 2006 Češi za zboží na českém internetu utratili 14 miliard korun, o rok později to bylo o čtyři miliardy víc. Letos podle odhadů češi nakoupí za víc než 22 miliard.