OSN: Světová ekonomika letos výrazně zpomalí

New York - Pro světovou ekonomiku bude letošní rok ve znamení výrazného zpomalení růstu. Místo loňských 3,8 procenta by si v roce 2008 měla polepšit o pouhých 1,8 procenta. Pokud se navíc nezlepší situace ve Spojených státech, mohla by se světová ekonomika plížit tempem ještě o jeden procentní bod pomalejším. Vyplývá to z pravidelného pololetního odhadu Organizace spojených národů.

Zchlazení hospodářského růstu má podle OSN na svědomí hlavně pokles finančního sektoru a trhu s bydlením v USA. Příznivě na něj nepůsobí ani slábnoucí americký dolar a zvyšující se ceny ropy a dalších komodit.

Nejlépe by se mělo dařit rozvojovým zemím. Jejich národní hospodářství by měla růst v průměru o 5 procent. I to je však horší výsledek, než jakého dosáhla v roce 2007, kdy si připsala 7,3 procenta.

V případě, že by krize amerického hypotečního trhu měla vážnější dopad na rozvojové země a ekonomiky v přechodu, předpovídají odborníci OSN růst pouze 0,8 procenta. Pokud se však americké vládě díky měnovým a fiskálním opatřením podaří stimulovat ekonomiku, včetně zvýšení spotřebitelských výdajů a obnovení důvěry v podnikatelský a bankovní sektor, může v letošním roce ekonomika zpomalit jen na 2,8 procenta. V roce 2009 by pak mohla stoupnout o 2,9 procenta.

Americká ekonomika by v letošním roce měla klesnout o 0,2 procenta po růstu o 2,2 procenta v roce 2007. Růst japonské ekonomiky se sníží na 0,9 procenta z loňských 2,1 procenta a v západní Evropě spadne na 1,1 procenta z 2,6 v roce 2007.

Zpomalení růstu se už začalo projevovat i v České republice. Podle čtvrtečního odhadu Českého statistického úřadu si tuzemské HDP v prvním čtvrtletí meziročně připsalo jen 5,4 procenta, což je nejméně za 3,5 roku. I tak je tento výsledek stále výrazně lepší, než jakého dosáhli staří členové Evropské unie.