Průmysloví výrobci v dubnu zdražili o 4,7 procenta

Praha - Tempo růstu cen průmyslových výrobců v dubnu zpomalilo. Meziročně se zvýšily o 4,7 procenta. V předchozích třech měsících přitom rostly o více než pět procent. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Ceny průmyslových výrobců se s odstupem promítají do cen pro konečné spotřebitele.

Nejvíce zlevnily automobily a jiné dopravní prostředky. Cena spadla také u pryžových a dřevěných výrobků. Naopak podle statistického úřadu zdražily mlékárenské produkty, vyšší byly i ceny elektřiny a jiných paliv. Nejvíce poskočila cena průmyslových krmiv. Oproti loňskému dubnu byla dražší o více než třetinu. „Dál pokračuje růst cen obilovin, jsou zhruba o dalších 50 procent dražší, je zde určité riziko, že tady můžeme vidět určité tlaky na růst cen potravin,“ míní analytik Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Ceny zemědělských, rostlinných i živočišných výrobků vzrostly o desítky procent. Například ovoce zdražilo o 40, mléko o 25 a vejce o 16 procent. Poprvé od října byly meziročně vyšší i ceny prasat.

Vývoj výrobních cen v průmyslu byl pod odhadem trhu. Analytici očekávali růst o pět procent. V dalším období ale naznačují další růst cen v potravinářském průmyslu. „Pokles cen v potravinářském průmyslu je jen dočasný. Celkově by pak letos mohly ceny průmyslových výrobců přidat v průměru 4,3 po 4,1 procenta v loňském roce,“ naznačil další vývoj Jiří Škop z Komerční banky.