Goldman Sachs: Barel ropy bude brzy až za 200 dolarů

Londýn - Americká investiční banka Goldman Sachs výrazně zvýšila odhad cen ropy. Zatímco dosud její analytici předpovídali, že barel americké lehké ropy West Texas Intermediate se bude ve druhém pololetí letošního roku prodávat v průměru za 107 dolarů, nyní odhad posunuli na 141 dolarů. Mohlo by ale být ještě hůře, cena kolem 200 dolarů za barel už není nereálná.

Goldman Sachs prognózu dalšího růstu opírá o křehkou rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou. Zdražování suroviny by se nemělo zastavit ani letos a v příštím roce by se mohla v průměru prodávat za 148 dolarů za barel. V horizontu dvou let by se ale cena ropy mohla vyšplhat až na neuvěřitelných 200 dolarů za barel. S tak výrazným růstem zatím žádná jiná významná banka nepočítá.

Tento týden zvýšila svoji predikci také švýcarská banka UBS, která původně pro letošní rok předpokládala ceny kolem 86,96 USB za barel americké ropy. Nyní však výhled posunula na 115 barelů, což představuje nárůst o 32 procent.

Analytici Goldman Sachs se na energetických trzích angažují ze všech velkých investičních bank nejvíce. Jejich předpovědi většinou bývají velmi přesné. V době, kdy se cena ropy vyšplhala na 50 dolarů, Goldman jako jeden z mála prognózoval, že růst není zdaleka u konce a cena brzy přesáhne 100 dolarů.

Vydáno pod