Nejlépe placení manažeři loni vydělali průměrně 13 milionů dolarů

New York/Praha - Průměrný Čech si za loňský rok vydělal 260 tisíc korun, pětistovka nejlépe placených šéfů amerických firem na tom byla mnohem lépe. Každý z nich za svoji práci dostal 13 milionů dolarů, tedy téměř 210 milionů korun. Informoval o tom časopis Forbes.

500 nejlépe placených manažerů světa si loni přišlo celkem na 6,4 miliardy dolarů. První příčku žebříčku zaujal šéf kalifornské firmy Oracle Larry Ellison. Na posledním místě skončil nejbohatší muž planety Warren Buffet, kterému řízení fondu Berkshire Hathaway vyneslo 100 tisíc dolarů (v přepočtu asi 1,6 milionu korun). 

Kdyby se do žebříčku započítávali i čeští manažeři, uspěl by zřejmě i šéf energetického gigantu ČEZ Martin Roman. Kromě svého běžného platu loni získal opce na akcie společnosti v hodnotě 677 milionů korun. „Pokud by se bral roční plat, tak by do žebříčku rozhodně nepatřil. Pokud by se braly odměny nebo akcie, na které má nárok, tak by se mohl dostat někde mezi 30 a 40 místo,“ vysvětlil Miroslav Motejlek z časopisu Týden. 

V porovnání se svými americkými kolegy ale hlavy evropských firem stále zaostávají. Mezi ojedinělé výjimky loni patřil šéf automobilky Porsche Wendelin Wiedeking, kterému firma zaplatila zhruba 60 milionů eur (asi 1,5 miliardy korun). Tak vysoký plat je ale trnem v oku Evropské komisi, která dokonce začala zkoumat možnosti, jež by mohly tak závratnému odměňování manažerů zabránit.