OPEC je připraven zvýšit těžbu ropy, růst cen to nezastaví

Šarm aš-Šajch (Egypt) - Bude-li to nezbytné, členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) jsou připraveni zvýšit vývoz ropy. Na Světovém ekonomickém fóru v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch to dnes přislíbil kuvajtský úřadující ministr ropného průmyslu Muhammad Ulaim. OPEC dodává na trh více než třetinu objemu ropy, která se ve světě denně spotřebovává.

Největší slovo má v kartelu Saúdská Arábie, která v rámci OPEC dodává zdaleka nejvíce ropy. Saúdové v pátek uvedli, že už rozhodli o zvýšení vývozu o 300.000 barelů, takže by měli dodávat 9,45 milionu barelů denně.

„Pokud bude trh vyžadovat víc, nebudeme se zdráhat,“ řekl Ulaim agentuře Reuters. Ministr ale trvá na tom, že za vysokou cenou ropy jsou jiné faktory než nedostatek ropy, především spekulace a geopolitické napětí. „Spekulace na trhu je nejdůležitějším faktorem. Ceny se pořád zvyšují, ale nejsou to reálné ceny,“ řekl.

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI), která slouží jako referenční typ ropy, se v pátek poprvé vyšplhala k těsné blízkosti 128 dolarů za barel. Od roku 2002, kdy se ceny začaly výrazněji zvyšovat, už ropa zdražila zhruba šestinásobně.

Největší spotřebitelé ropy tvrdí, že pokud se na trhu objeví větší objem suroviny, klesne i její cena. S tím ale OPEC nesouhlasí. Kartel bude mít nejbližší schůzku v září a o žádné mimořádné schůzce neuvažuje. Kuvajt by podle Ulaima podpořil dřívější setkání, pokud by se pro ně vyslovily další země.

Americký prezident George Bush, který se fóra rovněž účastní, je s rozhodnutím Saúdů zvýšit vývoz spokojen. Řekl ale, že situaci ve Spojených státech to nevyřeší. V USA jsou na vzestupu ceny pohonných hmot a za galon (asi 3,79 litru) benzinu se v celostátním průměru platí více než 3,70 USD. Na některých místech jsou to ale i více než čtyři dolary.