ČR uzavřela se Sýrií dohodu proti dvojímu zdanění a vrácení dluhu

Damašek/Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek dnes v Damašku podepsal se syrskými představiteli dohodu o zamezení dvojího zdanění, oznámil to mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Podle něj smlouva usnadní českým firmám vstup na syrský trh. Zároveň Kalousek uzavřel dohodu o vypořádání syrského dluhu.

„Bývalé Československo bylo tradičním dodavatelem do této oblasti, tak chceme, aby vzájemná obchodní výměna měla stoupající úroveň a české firmy se podílely na modernizaci syrské ekonomiky,“ řekl Jakob. Češi by se údajně mohli ve větší míře podílet například na rekonstrukci rafinérií, které kdysi pomáhali budovat.

Obrat vzájemného obchodu mezi Českem a Sýrií má kolísavou tendenci. Zatímco mezi lety 2004 a 2005 se zvýšil o 50 procent na více než dvě miliardy korun, následující rok prudce klesl na 1,1 miliardy. Za loňský rok by to mohlo být podle předběžných údajů opět mírně více.

Česká republika má přitom výrazně aktivní bilanci, ačkoliv ještě před několika lety to bylo kvůli dovozu syrské ropy naopak. Ropu ČR odebírala v letech 2001 až 2004. Ještě v roce 2002 se ze Sýrie dovezlo zboží a surovin za téměř čtyři miliardy korun, v roce 2006 to však již bylo za pouhých 84 milionů. Další významnou syrskou komoditou je bavlna.

Opačným směrem, z České republiky do Sýrie, putují například strojírenské výrobky, automobily, železo, ocel a také skleněné korálky. Významnou exportní položkou jsou náhradní díly pro továrny a průmyslové areály dodané v dobách bývalého Československa.

Kalousek dnes v Damašku zároveň podepsal dohodu o vypořádání syrského dluhu. Sýrie zaplatí ČR 11,8 milionu korun z celkové pohledávky 23,4 milionu, zbytek dluhu podle rozhodnutí vlády česká strana Sýrii promine. „Udělali jsme tečku za minulostí, syrský dluh byl definitivně uzavřen,“ citoval Jakob Kalouskova slova po podpisu smlouvy.