Česko posílí spolupráci s Bulharskem

Praha - Česko dnes podepsalo dohodu s Bulharskem o spolupráci v cestovním ruchu. Dohoda by měla usnadnit výměnu turistů mezi oběma zeměmi a nastartovat těsnější vztahy v oblasti cestovního ruchu, a to jak mezi státními orgány, tak i soukromými institucemi působícími v turismu.

Dohoda, kterou dnes Česko a Bulharsko uzavřely, patří mezi standardní smlouvy, které se snaží Česká republika uzavřít se všemi zeměmi, do kterých míří čeští turisté. Naposledy se to podařilo minulý měsíc s Egyptem. Dohoda má napomoci zintenzivnění vzájemných vztahů v cestovním ruchu. „Bude ustaven česko-bulharský výbor, který bude spolupracovat ve všech základních otázkách, ať se to týká státních orgánů i dalších institucí,“ vysvětlil náměstek ministra pro místní rozvoj Jiří Vačkář. 

Díky dohodě posílí také propagace turistických příležitostí mezi oběma zeměmi. „Chceme ukázat našim českým přátelům, kteří by navštívili Bulharsko, čtyřsezonní možnosti pro rekreaci v Bulharsku, a právě proto podepisujeme tuto dohodu o vzájemné spolupráci,“ zmínila v rozhovoru pro Českou televizi předsedkyně bulharské Státní agentury pro cestovní ruch Anlija Kruškova. Cílem státu ležícího na pobřeží Černého moře je nalákat do svých letovisek co nejvíce českých turistů. 

Do Bulharska loni zavítalo na rekreaci zhruba 100 tisíc Čechů. Naopak bulharských turistů přijelo do Česka pouhých 20 tisíc. I toto číslo by se ale v budoucnu mělo díky těsnější spolupráci zvyšovat.

Vydáno pod