Viceguvernér centrální banky Hampl by chtěl zvýšit úrokové sazby

Praha - Viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl v pondělním Dobrém ránu poodhalil své představy ohledně inflačního vývoje v české ekonomice. Přestože je podle něj současná inflace jednorázovým skokem, v ekonomice se stále nachází dostatek důvodů ke zvýšení úrokových sazeb.

Mojmír Hampl v nedávné době již podruhé hlasoval pro zvýšení úrokových sazeb, a to jako jediný člen bankovní rady. Podle vlastních slov však nemá dramaticky jiný pohled na ekonomiku než zbytek rady, pouze vidí v pozadí ekonomiky větší inflační tlaky. Způsobuje je síla domácí poptávky v rámci cyklické pozice ekonomiky. „Ekonomika loni jela vyšší rychlostí, než je její konstrukční rychlost, což generuje určité poptávkové tlaky,“ prohlásil viceguvernér.

Důvody pro nezvyšování úrokových sazeb, jako například zahraniční vývoj, očekávání ohledně domácí poptávky a posilování koruny, Hampl uznává. Nadřazuje jim však jiné signály ohledně aktuální síly domácí poptávky. Navíc korigovaná inflace bez pohonných hmot, takzvané inflační jádro, roste o něco rychleji, než ČNB očekávala. Proto by podle Hampla ekonomice spíše prospělo zvýšení úrokových sazeb. „Ale rád bych se mýlil,“ podotýká.

S další členkou bankovní rady Evou Zamrazilovou však Hampl souhlasí, že letošní inflační vývoj je unikátní a jednorázový. To by měly všechny ekonomické subjekty při tvorbě svých inflačních očekávání zohlednit.

Hampl se podle vlastních slov se všemi členy bankovní rady shoduje na tom, že počátkem příštího roku bude ekonomika na inflačním cíli ČNB, tedy na třech procentech.