Výrobci pneumatik žalují chemické firmy včetně Unipetrolu

Praha - Světoví výrobci pneumatik podali žalobu proti 22 koncernům z chemického průmyslu, včetně českého Unipetrolu. Žalované firmy obviňují z nelegálního kartelového spolčení. Cooper Tire & Rubber Company Europe Limited a dalších 25 žalobců se dožadují náhrady škody, její konkrétní výši ale zatím nestanovili. Informaci přinesla agentura ČTK.

Předmětem žaloby je náhrada škody včetně úroku za ztráty způsobené v letech 1996 a 2002 údajným kartelem společností patřících do koncernů Shell, Bayer, Dow, Unipetrol, Trade-Stomil and Eni. Žalobci jsou výrobci pneumatik a výrobků používajících butadienový kaučuk a emulzní styren této látky. Žalobu firmy podaly letos v únoru u obchodního soudu High Court of Justice ve Velké Británii.   

V listopadu 2006 potvrdila existenci kartelu mezi žalovanými firmami i Evropská komise a potrestala je pokutou. Unipetrolu a jeho tehdejší dceřiné společnosti Kaučuk byla vyměřena společná pokuta 17,5 milionu eur (přibližně 437 milionů korun). Obě společnosti podaly proti rozhodnutí komise žalobu u Soudu EU prvního stupně. Soudní řízení doposud neskončilo.