Brusel uvažuje o rušení standardů pro zakřivení okurek či banánů

Brusel - Evropská komise uvažuje o rušení standardů, které určují například zakřivení okurek či banánů. V minulosti se právě tyto normy staly součástí několika protievropských kampaní, na nichž jejich autoři ilustrovali údajnou byrokratickou přebujelost EU. Jejich zrušení ovšem nebude tak snadné, některé státy jsou spíše pro ponechání současných předpisů.

Otázka rušení norem pro kvalitu ovoce a zeleniny je i jedním z bodů dnešního zasedání ministrů zemědělství Evropské unie. Řada zemí je ovšem proti - obává se, že zrušení standardů by vedlo k podstatnému zhoršení kvality nabízených zemědělských produktů na pultech obchodů. Opatrně se k celé otázce údajně staví i Česko.     

Evropská komise tvrdí, že zvěsti, které se rozšířily například v Česku o zakřivení okurek, jsou mýtem. Není prý pravdou, že standardizovaný vzhled zeleniny má lidem pomoci, aby mohli lépe spočítat, kolik jich je v jedné bedně.    

Pravidla, která určují, jak má správná okurka vypadat, však skutečně existují a upravuje je směrnice Evropské komise z roku 1988. O vytvoření standardů si tehdy řekli zástupci průmyslu. Měly jim výrazně zjednodušit obchodování. Lépe se jim totiž díky nim posuzuje kvalita zboží, které kupují v zahraničí, a často jej tak nemohou vidět. Podobný případem jsou i banány.

Vydáno pod