Klienta ČSOB obrali dva pokladníci o milion korun, náhrady se nedočkal

Břeclav - V budově břeclavské pobočky Československé obchodní banky (ČSOB) okradli před časem dva pokladníci klienta o milion korun. Nejenže se poškozený doposud nedočkal žádného odškodnění, banka ho navíc tvrdě napadla. Bezprecedentní kauza vyvrcholila zvláštním přístupem české justice, když soudkyně uvěřila nepodložené výpovědi a státní zástupce se proti osvobozujícímu rozsudku neodvolal. Poškozená firma se teď potýká s existenčními problémy.

Společnost Finance International se specializovala na směnu peněz. Když do firmy zavolal zástupce ČSOB s nabídkou výhodného eurového kursu, šlo z jejího pohledu o běžnou transakci. Proto do banky vyslala zaměstnance Richarda Schweitzera, který měl provést směnu 1,25 milionu korun na eura.

Na pobočce si pokladník pozval Schweitzera do diskrétní zóny, kde od něj peníze převzal. Odmítl mu však vydat jakýkoli doklad a údajný ekvivalent v eurech klientovi předal v igelitové tašce. Schweitzera, který se marně dožadoval dokladu či stornování podivné transakce, se následně snažil dostat z prodejny pod pohrůžkou, že spustí bankovní alarm.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Poté, co na místo opravdu dorazila policie, personál banky odmítal jakékoliv machinace s penězi, zcizený milion korun nebyl na pobočce nalezen a kamerový systém byl v době incidentu vypnutý.

Incidentem se začal zabývat i interní inspekční tým ČSOB. Ten došel k závěru, že klient v prostorách banky skutečně přišel o milion korun a banka následně propustila tři zaměstnance. Odmítla se však klientovi omluvit, natož potom uhradit škodu. „Byla to soukromá aktivita dvou zaměstnanců, kteří již v naší společnosti nepůsobí,“ tvrdí mluvčí ČSOB Marek Roll.

ČSOB za incident nejenže nepřevzala odpovědnost, ale naopak firmě Finance International bez udání důvodu vypověděla všechny smlouvy. Navíc údajně oslovila její klienty, o nichž měla díky bankovním operacím přehled, a snažila se je přesvědčit, aby s firmou ukončili spolupráci.

Podezřelý pokladník Milan Beňa se pak u soudu přiznal. Libor Hodonský, který mu s činem údajně pomáhal, se brání tvrzením, že pouze chtěli získat zpět peníze, které několik měsíců předtím firmě půjčili.

S takovou výpovědí však přišli až u soudu a o údajné půjčce neexistuje žádný doklad. Stejně tak není jasné, kde by tolik peněz k poskytnutí půjčky Beňa s Hodonským sehnali. Soudkyně okresního soudu však této verzi uvěřila a pokladníka zprostila viny, Reportérům ČT své stanovisko na kameru přednést odmítla.

Firma Finance International se tak ocitla v nezáviděníhodné situaci. V ČSOB sice doložitelně přišla o milion korun, avšak vedení ČSOB odmítá za čin převzít odpovědnost a přesouvá ji na bývalé zaměstnance. Ti ale také platit nebudou, neboť soud jejich čin označil za legální. Situaci mohlo zvrátit státní zastupitelství, jež se v podobných případech zpravidla proti rozsudku odvolává. Přes písemné žádosti postižené firmy tak tentokrát překvapivě neučinilo a rozsudek již nabyl právní moci.

Vydáno pod