Čínské firmy přišly kvůli zemětřesení o 9,5 miliardy dolarů

Peking - Čína počítá ztráty způsobené ničivým zemětřesením, které postihlo začátkem minulého týdne provincii S'-čchuan. Čínské firmy ztratily podle údajů vlády 9,5 miliardy dolarů. Kabinet vyčlenil na odstraňování následků katastrofy a pomoc obětem 150 milionů dolarů. V postiženém regionu prudce roste poptávka po stavebních materiálech.

Ztráty hlásí mimo jiné automobilka Toyota, která musela v důsledku zemětřesení na týden zastavit činnost ve svém čínském závodě. Plánovaná výroba se tak snížila nejméně o 380 vozů. 

O tom, na kolik se vyšplhají celkové náklady zemětřesení, se zatím jenom spekuluje. Společnost AIR Worldwide, která se podobnými katastrofami zabývá, oznámila, že by mohly překročit 20 miliard dolarů. 

Kromě nákladů přinese odstraňování následků zemětřesení i zisky. V postižené provincii narůstá poptávka po stavebních materiálech a stavební firmy začínají reagovat. Výrobce cementu Anhui Conch plánuje v S'-čchuanu otevřít tři nové závody. Celková investice by se měla vyšplhat na 5 miliard yuanů. Podobné plány mají i další firmy v sektoru. 

Ničivé zemětřesení si vyžádalo více než 70 tisíc obětí na životech. Více než 220 tisíc lidí utrpělo zranění. Záchranné práce stále pokračují.