EBRD: Dejte si pozor na inflaci

Kyjev - Výroční mítink Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) v Kyjevě zvolil nového šéfa a poradil východní Evropě, ať se zaměří na zajištění cenové stability, její zachování bude prý pro region největší ekonomický problém druhé poloviny roku. Banka mezi země, kterým se bude nově věnovat, zařadila Turecko. Novým prezidentem banky byl zvolen náměstek německého ministra financí Thomas Mirow. Mirow byl kandidátem Evropské unie a jediným uchazečem o toto místo. Ve funkci nahradí Francouze Jeana Lemierra, kterému končí osmiletý mandát v červenci.

O funkci původně usiloval také guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.  Neměl však dostatečnou podporu a ministři financí EU se na počátku března rozhodli doporučit na tento post Mirowa. Je to po Josefu Tošovském kandidujícím na post prezidenta Mezinárodního měnového fondu další neúspěch české diplomacie v ekonomických kruzích. Podpora velkých evropských zemí pro toto místo je klíčová, protože Británie, Německo, Francie a Itálie v EBRD mají po 8,5 procenta podílu. Největším akcionářem s podílem deset procent jsou Spojené státy.

EBRD byla založena v roce 1990 jako mezinárodní organizace se záměrem podpořit transformaci bývalých komunistických zemí střední a východní Evropy a bývalého Sovětského svazu na tržní ekonomiku. Banka nyní postupně přesouvá aktivity ze zemí střední Evropy hlavně na Balkán, Kavkaz, do Ruska, střední Asie a Mongolska.

Členské země dnes podpořily plán přijmout Turecko mezi země, které mohou získávat od této rozvojové banky úvěry a investice. Rozhodnutí přijmout Turecko je součástí snahy banky vypracovat nový záběr činností ve změněných podmínkách, kdy řada bývalých komunistických zemí již dokončila tržní transformaci.

Česká republika se stala loni v říjnu první zemí ze střední Evropy, která přestala využívat úvěrových programů banky. Sedm dalších zemí, které se stejně jako ČR staly členy EU v roce 2004, by mělo přestat využívat peníze z EBRD v roce 2010.

Aktuální doporučení banky se týká důrazu na cenovou stabilitu. „Inflace, která je nyní v mnoha zemích nad deseti procenty, je v současné době pro tuto oblast nejvážnějším problémem. Pokud se nebude řešit, je zde riziko, že inflace roztočí spirálu mzdové inflace, vynutí si nové nastavení směnných kurzů nebo povede k opožděným a rychlým změnám měnové politiky,“ píše se ve zprávě banky.

Inflace sužuje většinu zemí střední a východní Evropy včetně České republiky. Roční míra inflace v Česku v dubnu činila 6,8 procenta a jen mírně zpomalila z březnové hodnoty 7,1 procenta. EBRD ale také upozorňuje, že globální úvěrová krize v příštích měsících v zemích střední a východní Evropy dramaticky zpomalí hospodářský růst.