Belgičtí železničáři stávkují

Brusel - Belgičtí železničáři dnes stávkují. Po zaměstnavateli požadují vyšší platy. Stávka, která začala dvě hodiny před pondělní půlnocí, se dotkne většiny vlakových spojů včetně mezinárodních rychlíků společností Thalys a Eurostar.

Odboráři tvrdí, že nabídka belgických státních drah SNCB na dvouprocentní nárůst platů je nedostatečná. Nelíbí se jim také to, že podle návrhu by přišli o příplatky za práci o víkendu a v noci.

Do stávky se zapojilo takové množství železničářů, že na trať nevyjede ani minimální množství vlaků. Stávka zasáhne i rychlíky, které spojují Belgii s dalšími evropskými metropolemi.

„Zrušili jsme všechny úterní spoje,“ oznámila Charlotte De Thayeová, mluvčí společnosti Thalys, jejíž rychlovlaky jezdí mezi Bruselem, Paříží Amsterodamem a Kolínem nad Rýnem. Firma cestující o stávce informovala několik dní předem, takže podle De Thayeové neočekává žádné větší problémy. Zákazníci si buď mohou lístek vyměnit za jízdenku na jiný termín, anebo dostanou peníze zpátky v plné výši.

Do Belgie nedojedou ani rychlovlaky Eurostar, které běžně spojují Brusel s Londýnem. Dnes se s nimi cestující dostanou pouze z ostrovní metropole do Paříže a zpět.

Konec protestů odboráři naplánovali na 22:00. Pravidelné spoje podle platných jízdních řádů obnoví nejpozději od středečního rána.