Festival v Cannes trpí vlivem slabého dolaru

Cannes - Slabý dolar negativně působí nejen na americkou ekonomiku, ale i na průběh filmového festivalu ve francouzském Cannes. Nejenže do Francie zamířilo méně Američanů, ti, co nakonec přijeli, utrácejí výrazně méně, než bylo v posledních letech zvykem.

Situace v Cannes je mírně lepší než ve zbytku Francie. Lidé z filmového a zábavního průmyslu, kteří chtějí být vidět, nemohou na festivalu chybět. Neutrácí již ale tak lehkomyslně jako dříve. „Američané sice do Cannes přijedou, ale těch akcí, které tady pořádají, je daleko méně,“ informoval z festivalové metropole zpravodaj Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Jan Šmíd. Na večírky, které americké hvězdy organizují, zvou oproti předchozím letem méně lidí. 

Dolar za poslední rok oslabil zhruba o 6 korun, Američané už proto za jednu zelenou bankovku nekoupí tolik, kolik byli zvyklí. Proud amerických turistů v Evropě proto začíná zvolna vysychat. V opačném směru jich však míří stále více. Ale ani Evropa nemusí mít obavy ze strádání. Američany začínají pomalu nahrazovat turisté z Asie.