Nejbohatší muž světa hledá v Evropě nové investice

Frankfurt - Americký investor Warren Buffett, jehož investiční rozhodnutí následují investoři po celém světě, se vydal na evropské nákupní turné. Buffett se chce v Německu, Švýcarsku, Španělsku a Itálii porozhlédnout po akvizicích pro svou společnost Berkshire Hathaway.

„Ryby chcete chytat v rybníce, ve kterém ryby jsou,“ podotkl 77letý předseda a generální ředitel Berkshire Hathaway. A dodal, že je Evropa podle něj mnohem lepší rybník než takzvané mladé ekonomiky. Hledá dlouhodobé investice do dobře zavedených, konkurenceschopných společností, které mají potenciál dlouhodobé návratnosti kapitálu a důvěryhodný manažerský tým.     

Dnes má v plánu navštívit Buffett švýcarské Lausanne, ve středu se zastaví ve španělském Madridu a ve čtvrtek v italském Miláně. „Hledáme společnosti, které mají zisk před zdaněním nejméně 50 až 75 milionů dolarů. Čím více, tím lépe,“ dodal bez bližších vodítek. Zdůraznil, že spousty firem by kritéria Berkshire Hathaway nesplnily.     

Suma, kterou chce Berkshire Hathaway investovat, je podle Buffetta v podstatě neomezená. Limit je spíše u dolního okraje než u horního. Společnost má v hotovosti kolem 35 miliard dolarů.     

Divize skupiny Berkshire Hathaway podnikají v pojištění, nábytku, zemním plynu i sladkostech. Berkshire má velké investice například ve společnostech jako Coca-Cola či v pivovarském gigantu Anheuser-Busch.