Dovolenou v Česku tráví více cizinců i domácích

Praha - Česko nalákalo v prvním čtvrtletí letošního roku více zahraničních turistů než loni. Celkem jich přijelo 1,3 milionu, což představuje meziroční nárůst o 8,5 procenta. Doma se ale líbí i Čechům. V hromadných ubytovacích zařízeních se jich ubytovalo rovněž 1,3 milionu, jejich počet tak vzrostl o 12,6 procenta. Vedle pozitivního vývoje se ale prosazuje i negativní trend, kterým je zkracování délky pobytu.

Služeb českých ubytovacích zařízení celkově využilo o 10,5 procenta lidí více než ve stejném období loňského roku. Z celkového počtu 2,6 milionu návštěvníků se třetina ubytovala ve tříhvězdičkových hotelech, zvýšený zájem zejména ze strany zahraničních turistů ale hlásí i čtyřhvězdičková a pětihvězdičková zařízení. 

Za zvýšeným zájmem turistů o ČR stály oproti loňsku lepší sněhové podmínky a přesun Velikonoc do března. Roste ale také obliba relaxačních pobytů v lázních mimo hlavní sezónu. Prim drží především Karlovy Vary. 

V prvním kvartále letošního roku se ale opět zkrátil průměrný počet nocí, který turisté z domova i ze zahraničí v hotelích a ubytovnách stráví. Dosáhl pouze 3,2 noci, což představuje meziroční pokles o 0,1 noci.

Vydáno pod