Evropa loni investovala ve světě o polovinu víc

Brusel - Evropští investoři v loňském roce výrazně ožili. Ve státech mimo Evropskou unii utratily firmy z 27 členských zemí dohromady 420 miliard eur. Přímé zahraniční investice tedy oproti roku 2006, kdy dosáhly 275 miliard, vzrostly o 53 procent. Vyplývá to z předběžných výsledků Evropského statistického úřadu.

Nejvíce evropských investic mířilo do Severní Ameriky. Na projekty v USA vynaložily evropské firmy 113 miliard eur, v Kanadě 58 miliard. V souvislosti se zahraničními investicemi často zmiňovaná Čína „spolkla“ pouhých 1,8 miliardy eur. V rámci Asie ji tak s přehledem překonala Indie, kam putovalo bezmála 11 miliard.

Nejaktivnějšími investory v rámci Evropské unie byla loni Velká Británie (121 miliard eur) následovaná Lucemburskem (78 miliard eur) a Německem. Česká republika a Slovensko se v tomto směru řadí spíše k podprůměru. Množství přímých zahraničních investic z ČR tvořilo asi 300 milionů eur, zatímco v případě Slovenska to bylo asi 100 milionů eur.

Ještě výrazněji než evropské investice v zahraničí rostl objem kapitálu plynoucího opačným směrem. Přímé zahraniční investice ze zahraničí do EU vzrostly o bezmála 90 procent na 319 miliard eur z předloňských 169 miliard.