KKCG připravuje výstavbu nové ocelárny za miliardy

Praha - Společnost KKCG podnikatele Karla Komárka údajně připravuje výstavbu nové ocelárny. Podle dostupných informací jde o elektrickou pec odpovídající svou velikostí pecím ve firmě ArcelorMittal Ostrava, která je největší ocelárnou v zemi. Zařízení na zpracování železného šrotu má přijít na miliardy korun a hotové by prý mohlo být do tří let. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes s odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký firmě.

„Nyní probíhají jednání s bankami a dalšími společnostmi a je v podstatě rozhodnuto,“ cituje deník zdroj obeznámený s projektem. Stavba má být vyústěním sporu podnikatelů Karla Komárka a Tomáše Chrenka o budoucích cenách dodávek oceli z Chrenkových Třineckých železáren do Komárkových strojíren. Komárek se nakonec rozhodl vybudovat vlastní ocelárnu.

Komárkova firma KKCG existenci projektu neodmítá, nechce však potvrdit, že by to bylo definitivní. „Vybudování vlastní ocelárny, která by dodávala ocel jak našim vlastním podnikům, tak i dalším externím odběratelům, je pouze jednou z možných investic, které analyzujeme a zvažujeme,“ uvedl mluvčí skupiny Daniel Plovajko.

Ocelárna by měla stát v areálu bohumínské železárny ŽDB a kromě ní by měla zásobovat hlavně Bonatrans, další firmu ze skupiny KKCG. Projekt má tvořit elektrická pec s příkonem 55 megawatt, což odpovídá velikostem pecí v největší tuzemské ocelárně ArcelorMittal.

To, co stavbu limituje nejvíc, je nedostatek volné elektřiny a kapacit sítí na severní Moravě. Elektrárenská firma ČEZ a státní správce sítí ČEPS totiž připojení nové velké továrny, tedy i ocelárny, nabízí nejdříve v roce 2012, kdy se plánuje spuštění nové rozvodny.