Nákladní dopravu čeká kvůli drahé naftě rekordní zdražování

Praha - Nákladní dopravu v Česku zřejmě čeká největší zdražování od roku 1993. Píše o tom dnešní deník E15. Na vině jsou rekordní ceny ropy, které se na světových trzích přibližují 130 dolarům za barel. Cena nafty u českých čerpacích stanic strmě roste a dopravci mají jedinou možnost, buď zdražit nebo zkrachovat.

Řada firem už začala jednat se svými partnery. Obchodní ředitel logistické společnosti CS Cargo Roman Šmidberský odhaduje výši zdražování mezi osmi a deseti procenty.

Nafta od loňského roku zdražila o šest korun na litr a u některých čerpacích stanic její hodnota překročila 35 korun. Pohonné hmoty přitom tvoří zhruba třetinu nákladů dopravců. Ti zatím kvůli enormní konkurenci v odvětví nezdražovali.

Současné zdražování podle odborníků řada menších dopravců neunese, což odstartuje další vlnu fúzí. Zvýšení cen se přitom netýká pouze silniční dopravy. Zdražení železniční nákladní dopravy v úterý potvrdila i dceřiná společnost Českých drah CS Cargo.

Dražší doprava se projeví i na výši inflace. V ceně zboží dopravovaném do obchodů, ať už po silnici nebo železnici, tak vysoké ceny pohonných hmot pocítí každý spotřebitel.