Stát do konce roku prodá Technoexport a Strojimport

Teplice - Privatizace státních podniků bude pokračovat. Vláda dnes na návrh ministerstva financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) schválila prodej Technoexportu a Strojimportu. Nové majitele těchto exportérů investičních celků a strojů chce kabinet oznámit do konce letošního roku. V obou podnicích stát drží téměř stoprocentní podíly.

Prodej vláda uskuteční formou dvoukolového výběrového řízení. První kolo by mělo být kvalifikační a ve druhém kole o vítězi rozhodne výše nabídnuté ceny. O prodeji navrženému vítězi by pak rozhodla vláda.     

Cena společnosti Strojimport by se podle odhadů zveřejněných týdeníkem Ekonom mohla pohybovat mezi 100 miliony až 200 miliony korun. Konečnou částku ovlivní i dluh Strojimportu vůči ministerstvu financí ve výši 85 milionů korun.     

Společnost Technoexport, ve které stát vlastní 98,85 procenta akcií, se angažuje především v oboru kompletních dodávek a výstavby „na klíč“ investičních celků pro zpracování ropy a plynu, potravinářského průmyslu a gumárenského zařízení. Zisk společnosti předloni vzrostl z 44,2 milionu korun v roce 2005 na 342,2 milionu korun. Výsledky loňského hospodaření společnost Technoexport zatím nezveřejnila.     

Strojimport, ve kterém vláda ovládá 99,22 procenta akcií, patří mezi přední vývozce českých a slovenských obráběcích a tvářecích strojů. Vedle toho se zaměřuje na export investičních celků, dřeva, plechů, oceli nebo trubek, dováží stroje, zařízení a náhradní díly. O koupi Strojimportu údajně projevil zájem například Svaz strojírenské technologie, respektive několik jeho členů.