Do Česka míří stále více zahraničních firem

Praha - Česká republika je mezi zahraničními firmami stále populárnější. Od ledna do března tohoto roku jich sem přišlo skoro 5300, což je oproti loňsku o polovinu více. Nejvíce firem míří do tuzemska z asijských zemí, ale i z Německa, Velké Británie nebo Spojených států.

Zahraničním firmám vyhovuje zejména bezpečné podnikatelské prostředí a pro své investice mají v Česku dobrou vidinu do budoucna. „Právní systém je průhledný, možná trošku byrokratický, ale perfektně víte, co můžete čekat, cena nemovitostí jde nahoru, stejně jako ekonomika, takže to je atraktivní,“ vysvětlil ředitel Austute Finance Chritopher Lean. Mezi hlavní aspekty příchodu zahraničních společností na tuzemský trh patří ale také posilující koruna nebo zlepšující se vliv makroekonomických ukazatelů. Lákadlem naopak podle odborníků nejsou vládní investiční pobídky.

Argumentem pro investici v Česku může být i o třetinu levnější pracovní síla než v Německu a také vyšší produktivita práce. Na druhou stranu je tuzemsko stále dražší než Rumunsko nebo Bulharsko, firmy se proto poohlížejí i dál na východ. Společnosti se na pracovních silách snaží šetřit, jak mohou, a spousta z nich sem proto vozí cizince. Loni jich v Česku pracovalo přes 300 tisíc, což bylo o čtvrtinu více než v roce 2006.

Česko si vybírají hlavně firmy specializující se na služby, např. v bankovním sektoru. Společností z těžkého průmyslu naopak ubývá, a to hlavně díky tomu, že stát ustupuje od investičních pobídek.