Slovenskou korunu posiluje rychlý ekonomický růst

Bratislava - Vývoj slovenské ekonomiky z dlouhodobého hlediska umožňuje, aby tamní měna pokračovala v růstu. Upozornil na to dnes guvernér slovenské centrální banky (NBS) Ivan Šramko. Slovenská koruna v posledních dnech rychle zpevňuje a k růstu jí pomáhá především očekávané zavedení eura a stanovení vysokého konverzního kurzu, v němž se bude koruna měnit za eura. Během dneška se slovenská měna dostala na nové maximum a poprvé pokořila hranici 31,20 SKK/EUR.

„Slovenská ekonomika skutečně z hlediska srovnání produktivity a jiných parametrů vytváří prostor k posilování koruny. Ten trend je relativně v souladu s vývojem ekonomiky,“ uvedl Šramko.     

Začátkem července by se Slovensko mělo dozvědět, v jakém poměru budou měnit domácí měnu za eura. „Momentálně nejednáme o žádných hodnotách ani o žádném konverzním kurzu, aspoň z naší strany,“ tvrdil guvernér. Premiér Robert Fico se už dříve několikrát přimlouval za silný kurz, ten ale podle něj nesmí poškodit ekonomiku.     

Slovenská koruna se po výstupu na nový rekord dostala už zhruba 12 procent od centrální parity v systému směnných kurzů ERM-2, jehož členem musí země být dva roky před přijetím jednotné evropské měny. Aby splnila Maastrichtské kritérium, nesmí se měna od stanovené parity odchýlit o více než 15 procent na každou stranu.     

Současní členové eurozóny měnili vlastní měnu za euro právě na úrovni středního kurzu. Slováci už centrální paritu jednou posunuli a někteří analytici upozorňují, že se tak může stát ještě jednou. Na této úrovni by následně mohl být stanoven i konverzní kurz.