Ropa jako by se „utrhla ze řetězu“, stojí 135 dolarů

Tokio - Stotřicetidolarovou hranici, kterou cena ropy překročila teprve ve středu, si udržela sotva pár hodin. Během nočního obchodování v Asii se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za těžko uvěřitelných 135,04 dolaru. Důvodem zdolání dalšího rekordu byly tentokrát údaje o stavu zásob klíčové komodity ve Spojených státech. Ty navzdory očekávání analytiků výrazně poklesly.

Statistický odbor amerického ministerstva energetiky ve středu sdělil, že zásoby ropy minulý týden v USA klesly o více než pět milionů barelů. To je obrovský úbytek a zcela opačný vývoj, než čekali analytici. Ti zásobám ropy naopak předpovídali růst až o 600 tisíc barelů. Spolu s ropovou klesly i zásoby benzínu. Částečnými viníky úbytku zásob jsou zřejmě klesající dovoz a naopak rostoucí zpracování ropy ve Spojených státech.

Politici v čele s americkým prezidentem Georgem Bushem vyzývají ke zvýšení těžby ropy. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se mu však brání. Podle kartelu je suroviny na světových trzích naopak přebytek. Přesto někteří analytici předpokládají, že OPEC ještě v průběhu května toto volání vyslyší a těžbu ropy zvýší.

Od začátku roku ceny ropy vzrostly o více než 40 procent. Podle prognózy banky Goldman Sachs by se v příštích dvou letech mohly vyšplhat až na 200 dolarů za barel.

Vysoké ceny ropy už pociťují také motorité u českých čerpacích stanic. Nafta se podle údajů společnosti CCS prodává v průměru za 34,03 korun, což je vůbec nejvíc v historii. Od začátku května už tak podražila o bezmála dvě koruny. O moc lépe na tom není nejprodávanější Natural 95, který stojí v průměru 32,14 koruny.

Vydáno pod