eBay expanduje do Česka, samostatnou stránku ale nechystá

Praha - Wendy Jones, viceprezidentka největší internetové aukční síně eBay, přijela do Prahy jmenovat ředitele nového marketingového a analytického centra. Ve čtvrtečním Dobrém ránu hovořila o plánovaných aktivitách společnosti v České republice. Chystá se využít služeb českých pracovníků, ale samostatné stránky se ČR v dohledné době nejspíš nedočká.

Ředitelem nově otevřeného Center of Excellence společnosti eBay se stane Philippe Bernard, dosavadní šéf české pobočky Skype. Tohoto poskytovatele internetových hovorů se rozhodla eBay v roce 2005 koupit, proto zůstane Bernard i nadále jeho výkonným ředitelem. Nové centrum bylo založeno letos počátkem března a má poskytovat podporu pro analytické činnosti a oblast mezinárodního marketingu.

V ČR sice eBay neprovozuje samostatnou stránku, čeští uživatelé již služeb eBay přesto využívají. Strukturou svých nákupů se podle Wendy Jones od amerických klientů příliš neliší a pořizují zejména automobily a automobilové součástky. „Oproti ostatním uživatelům Češi více prodávají, a to především sběratelské předměty a starožitnosti,“ tvrdí Jones.

Wendy Jones věří, že se společnosti podaří rozšířit aktivity i v zemích, které samostatnou stránku na eBay nemají. Samostatný portál se pro Česko zatím ani nechystá. „Chtěli bychom v Čechách především rozvinout zaměstnaneckou základnu, zejména pro expanzi na asijské trhy,“ plánuje viceprezidentka.

Specifikem aukční síně oproti běžným internetovým obchodům je tvorba ceny v reálném čase podle poptávky. I takzvané fixní transakce však tvoří nezanedbatelných 31 procent obchodů provedených přes eBay. Celkově provedlo v loňském roce 276 milionů uživatelů eBay obchody v hodnotě 260 miliard dolarů.