Dřívější Let Kunovice ovládli Rusové

Kunovice - Kunovický výrobce letadel (např. L-410/420), společnost Aircraft Industries, přešel do vlastnictví ruské společnosti Ural Mining and Metallurgical Company. Předseda představenstva Aircraft Industries Pavel Vach dnes oznámil, že firma PANCO INT prodala ruské firmě jednapadesátiprocentní podíl v dceřiné společnosti Aircraft Industries. Za osm let je to již čtvrtý majitel největšího českého výrobce letadel.

Ruský zpracovatel kovů a výrobce elektrotechnických a automobilových součástek ještě více diverzifikuje své portfolio a letectví je zajímavou investiční příležitostí. Ruský trh nabízí pro odbyt letounů z Kunovic velkou příležitost.

Aircraft Industries plánuje v budoucnu modernizaci svého nosného produktu - letounů řady L-410/420 a chce i navýšit jeho výrobu. Odprodej jednapadesátiprocentního podílu tak má zajistit společnosti nezbytné finanční zdroje pro plánovaný rozvoj. Firma v současné době vyrábí osm až deset nových letounů ročně, ve finále by jich chtěla vyrábět patnáct až osmnáct.

Firma Aircraft Industries je účelově založenou společností pro integraci vybraných perspektivních projektů leteckého průmyslu. V roce 2005 odkoupila konkurzní podstatu Leteckých závodů Kunovice, v následujícím roce obnovila výrobu dopravních dvoumotorových letadel L 410 Turbolet.