Spolupráce s Microsoftem ulehčí státní kase o 700 milionů

Praha - Ministr vnitra Ivan Langer podepsal s výkonným ředitelem Microsoftu Stevem Ballmerem dohodu o strategické spolupráci, na základě které by stát při nákupu licencí na software mohl ušetřit kolem 700 milionů korun.

Podle podepsané dohody by státní úřady mohly výhodněji získat až 250 tisíc licencí k produktům Microsoftu na další tři roky až pět let. Prováděcí smlouvy by mohly být podle náměstka ministra Zdeňka Zajíčka hotové do dvou týdnů. „Stát by tak ušetřil proti stávajícímu stavu, kdy licence k softwaru pořizuje každá instituce zvlášť a různým způsobem,“ uvedl Zajíček.

Langer také s Ballmerem podepsal smlouvu o bezpečnostní spolupráci. Ta umožní včas varovat uživatele před hrozbami souvisejícími s používáním informačních technologií či zneužíváním dětí na internetu. „Zaručuje těsnou spolupráci a informovanost vůči atakům, které v této oblasti hrozí,“ řekl Langer.

Schůzka s Langrem byla Ballmerovou poslední částí jeho oficiálního programu v Česku. Stihl setkání s vybranými zástupci v oboru, přednášel na Vysoké škole ekonomické v rámci Evropského fóra vědy a techniky a zvládl i rozhovor pro Ekonomiku ČT24. Zítra na CEO Microsoftu čeká další promo výlet, tentokrát do Ruska.

Vydáno pod