Prudké zdražení pohonných hmot v uplynulém týdnu potvrzuje i ČSÚ

Praha - Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic se prudce zvyšují také podle údajů Českého statistického úřadu. Nejprodávanější benzin Natural 95 na počátku tohoto týdne zdražil o 73 haléřů na 32,21 koruny za litr a o 99 haléřů na 33,73 Kč/l se zvýšila cena nafty, oznámil dnes ČSÚ. Společnost CCS, která ceny také pravidelně sleduje, ve čtvrtek u nafty oznámila zdražení na historická maxima.

Výrazněji v tomto týdnu vyskočila i cena bezolovnatého benzinu Speciál 91 s přísadou; podle zjištění ČSÚ litr podražil o 52 haléřů na 31,38 koruny. Stabilní zůstává cena zkapalněného plynu LPG. V průměru za něj řidiči platili 15,94 koruny za litr, o dva haléře více než před týdnem.

Podle čtvrtečních údajů CCS se nafta v ČR prodávala v průměru za rekordních 34,03 koruny za litr. Od začátku května tak zdražila téměř o dvě koruny. Pomaleji zdražuje Natural 95, litr ve čtvrtek stál 32,14 Kč, o korunu více než na začátku měsíce. Poptávka po naftě v Evropě je letos vyšší než po benzinu, nafta proto zdražuje rychleji.

Analytici odhadují, že pohonné hmoty budou ještě před létem zdražovat a během prázdnin se bude průměrná cena naturalu pohybovat kolem 33 korun za litr. Cena nafty má být o něco vyšší, nejen kvůli poptávce v Evropě, ale také v některých asijských zemích, které využívají naftu k výrobě elektrické energie.

Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus počítá s maximální cenou benzinu v letních měsících 36 korun za litr. „Predikce ceny benzinu je založena na podmínkách, kdy by se cena barelu ropy dostala na 150 dolarů a kurz koruny mírně oslabil na 16,50 koruny za dolar,“ uvedl ve čtvrtek.

Za růstem cen pohonných hmot v Česku stojí vývoj cen na komoditní burze v Rotterdamu a především rekordní ceny ropy na světových trzích. Ropa ve čtvrtek vystoupila na nový cenový rekord nad 135 dolary za barel, po prudkém propadu pod 130 USD ale během noci začala opět zdražovat. Začátkem roku přitom barel ropy stál kolem 100 dolarů.