Pro přijetí eura je téměř polovina Slováků

Bratislava - Mezi obyvateli Slovenska převažují zastánci přijetí eura nad jeho odpůrci. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus. Plánované zavedení jednotné evropské měny od ledna příštího roku hodnotilo příznivě 49 procent respondentů, zatímco ještě v předchozím průzkumu to bylo jen 43 procent. Vzrostl ale rovněž podíl odpůrců eura, a to na 45 z předchozích 42 procent. Šest procent účastníků průzkumu nezaujalo k přijetí jednotné měny stanovisko.

Podpora eura podle průzkumu převažovala u mužů a mladší generace, lidí s vyšším vzděláním a vyššími příjmy a ve velkých městech. Proti euru se naopak staví zejména starší generace a lidé s nižším vzděláním a nižšími příjmy. Za negativním hodnocením přijetí eura stály nejčastěji obavy ze zdražování.     

Odpůrci jednotné měny rovněž často argumentovali tím, že Slovensko ještě není na vstup do eurozóny připravené. Upozorňovali také na problémy se zvykáním si na novou měnu, přepočítáváním a velkým množstvím euromincí. K argumentům odpůrců patřilo i možné znehodnocení úspor.     

Evropská komise tento měsíc schválila žádost Slovenska o přijetí do eurozóny. Slovenské firmy a občané nyní čekají, jak bude v červenci stanoven konverzní kurz. Analytici předpokládají, že bude zvolena hodnota v rozmezí 31 až 32 slovenských korun za euro.

Vydáno pod