Každý Čech zničí za rok 148 kilo papíru

Praha - Spotřeba papíru v České republice loni stoupla o více než deset procent. Každý Čech ho potřebuje 400 gramů denně v podobě tiskovin, poznámkových archů nebo třeba toaletního papíru. Ve srovnání s vyspělými zeměmi je ale spotřeba v ČR stále podprůměrná, průměrná spotřeba Evropské unie byla před přistoupením nových členských států kolem 200 kilogramů na osobu. Na dnešní tiskové konferenci to oznámili zástupci Asociace českého papírenského průmyslu.

Tempo růstu tuzemské výroby papíru zpomaluje. Celkem loni české papírny vyrobily přes milion tun papíru, což byl téměř stejný objem jako v roce 2006. V posledních letech totiž v Česku neotevřel novou papírnu ani jeden výrobce. Letos měla v Opatovicích uvést do provozu továrnu s kapacitou 350 tisíc tun ročně finská společnost Myllykoski.

Kvůli administrativním průtahům ale nakonec Finové dali přednost Bavorsku, kde továrna vyrábí už od letošního ledna. V příštím roce se dá podle šéfredaktora časopisu Papír a celulóza Miloše Lešikara očekávat dokonce pokles výroby, v červnu totiž norská společnost Norske Skog zavře papírnu ve Štětí s produkcí kolem 130 tisíc tun papíru ročně.

Dovoz loni vzrostl téměř o deset procent na 1,35 milionu tun. Celkovou tuzemskou spotřebu, která loni byla přibližně 1,54 milionu tun, kryjí dovozy z 80 procent. Je tomu tak proto, že české papírny vyrábějí papír v jiném druhovém složení, než odpovídá domácí spotřebě. Český papír naopak výrobci z 80 procent vyvezou.

Jedním z největších spotřebitelů papíru na světě jsou se 300 kilogramy na osobu Spojené státy, v Evropské unii mají nejvyšší spotřebu Finsko a Belgie.

Naopak oproti ostatním východoevropským zemím je česká spotřeba vysoká - Slováci spotřebují kolem 90 kilogramů na osobu ročně, Rusové zhruba 40 kilogramů.

Recyklovaný papír pokrývá domácí spotřebu asi ze 40 procent. V posledních deseti letech jeho podíl na spotřebě výrazně roste, každoročně zhruba o deset procent. Česká republika je ale v jeho využití stále pod průměrem vyspělých zemí, kde se podíl papíru ze sběru na spotřebě pohybuje okolo 60 procent.

Papírenský průmysl se v České republice podílí na HDP zhruba 1,4 procenta, zaměstnává přibližně 8400 zaměstnanců.