Banky se těší na tučný majetek církví

Praha - Majetkové vyrovnání státu s církvemi otevře prostor novému byznysu. 83 miliard, které by církve měly dostat, pokud v červnu projde sněmovnou, přitahuje pozornost bank. Pro církevní peníze už připravují celou řadu lákavých produktů.

Největší české banky již sestavily týmy, které se mají zaměřit speciálně na církevní klientelu. „My církve vnímáme jako budoucí významnou klientelu a v souvislosti s připravovaným zákonem už i předběžně chystáme nějaké speciální produkty a služby,“ uvedl mluvčí Unicredit Bank Tomáš Kopecký. 

Největším specifikem, které banky církvím nabídnou, budou tzv. etické fondy. Fungují jako běžné investiční fondy, rozdíl je ale v tom, s jakými odvětvími pracují. „Máme specifické požadavky. Peníze nejsou například investovány do obchodu se zbraněmi, do genetického výzkumu a podobně,“ popsal mluvčí Arcibiskupství pražského Aleš Pištora. 

83 miliard korun, které mají církve dostat, představuje náhradu dvou třetin majetku, který jim stát zkonfiskoval za dob totality. Zbytek zabavených nemovitostí jim chce vláda vrátit přímo. Peníze stát nevyplatí najednou, ale bude je splácet v průběhu nadcházejících šedesáti let. Když se tedy připočítají úroky, vyšplhá se výsledná suma na 270 miliard korun.