Vysoké ceny ropy nutí aerolinky k zoufalým krokům

New York - Ceny ropy, které šplhají do závratných výšek, nutí letecké dopravce, k nevídaným změnám. Největší americká letecká společnost - American Airlines - se rozhodla vybírat poplatky za všechna zavazadla přepravovaná v zavazadlovém prostoru.

Již nyní musejí cestující využívající služeb American Airlines platit příplatek za druhé zavazadlo, který činí 25 dolarů (asi 400 korun). Brzy ale budou muset sáhnout hlouběji do své peněženky i lidé s jedním kufrem. Zaplatit by měli 15 dolarů (v přepočtu 240 korun). American Airlines navíc nejsou jedinou leteckou společností, která zvažuje takovéto opatření, k podobnému kroku se chce uchýlit i americká vzdušná dvojka United Airlines.

American Airlines plánují ale i zdražení dalších služeb. Připlatit by si cestující měli za nákup letenky na přepážce, doprovod samostatně cestujících dětí, přepravu zvířat či změnu rezervace. Tato opatření mají umožnit aeroliniím získat stovky miliard ročně, které chtějí použít na krytí ztrát způsobených rostoucími palivovými náklady.

Odborníci nepovažují zavádění dalších poplatků za nic zvláštního. Pokud ceny paliv porostou tak rychle jako nyní, mohli by si cestující brzy začít připlácet i za nealkoholické nápoje podávané během letu. Pivo, víno, lihoviny a jídlo už nyní naprostá většina amerických dopravců na palubách letadel prodává.