Vládní reformy státní kase prospěly

Praha - Státní rozpočet si díky vládním reformám v prvních třech měsících letošního roku v řadě oblostí polepšil. Ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku přiteklo do státní kasy více peněz z nepřímých daní, na druhou stranu méně vydal stát na řadu sociálních dávek nebo podporu v nezaměstnanosti. Vyplývá to ze údajů ministerstva financí o státním rozpočtu za první čtvrtletí.

Na DPH, jejíž nižší sazba stoupla z pěti na devět procent, stát vybral za letošní tři měsíce 40,5 miliardy korun, tedy o 3,4 procenta více. Ministerstvo financí počítá za celý rok s vyšším nárůstem a přiznává, že výše inkasa byla ovlivněna proti sobě působícím vyšším růstem cen a nižší spotřebou.

„Přímočará je vazba zvýšení nepřímých daní na inflaci, kterou zvýšily asi o tři procentní body. Na růstu cen se tedy reformy podepisují méně než polovinou. Růst cen snižuje koupěschopnost domácností, což letos povede ke zmírnění růstu reálných tržeb v maloobchodě,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Kromě příspěvku k inflaci lze ovšem podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka daňovou reformu hodnotit pozitivně, neboť přesouvá část daňové zátěže na daně ze spotřeby místo zdaňování práce a podnikatelské aktivity.

I když celkově výdaje státu na sociální dávky včetně důchodů mírně stouply, například u nemocenské a mateřské ministerstvo financí zaznamenalo meziroční pokles o 5,4 procenta na 9,1 miliardy korun. Reforma totiž například zrušila placení nemocenské v prvních třech dnech nemoci, což ovšem nedávno Ústavní soud zrušil.

Od ledna do března rovněž klesly výdaje na přídavky na děti, příspěvky na bydlení nebo rodičovský příspěvek, a to o jedno procento na 11,1 miliardy korun. „Právě u těchto dávek ve stanovení i plnění rozpočtu mají značný vliv úsporná opatření přijatá 1. ledna 2008,“ uvedlo MF. O více než jedno procento meziročně také klesly výplaty podpor v nezaměstnanosti. Nezaměstnanost klesá díky vývoji ekonomiky již řadu měsíců pod šest procent.

Překvapivě více stát vybral na dani z příjmu fyzických osob. Přitom kvůli zavedení jednotné daně ve výši 15 procent počítá letos s poklesem o 19 miliard. Od ledna do března stát takto vybral více než 27 miliard korun, tedy meziročně o čtyři procenta více.

Za letošní první čtvrtletí i přes lepší výběr daní hospodaření tátu skončilo ve schodku 13,4 miliardy korun, zatímco loni byl rozpočet v přebytku 11,3 miliardy korun. Důvodem ovšem byl březnový převodem prostředků na přímé náklady škol zřizovaných obcemi a kraji, který byl v roce 2007 převedena až v dubnu. Dalším důvodem byl převod více než 20 miliard korun na Státnímu fondu dopravní infrastruktury.

Vydáno pod