Češi zrušili za rok 300 tisíc pevných linek

Praha - Přestože se Telefónica O2 snaží přilákat zákazníky nabídkou rychlého internetu, televize a balíčků s mobilními službami, klesl v České republice počet pevných linek za poslední rok téměř o 300 tisíc. Zapojeny nadále zůstávají bezmála 2 miliony telefonů.

Počet pevných linek snižují i nadále mobilní operátoři. Pokles se nicméně zpomaluje. Například v prvním čtvrtletí 2008 dosáhl čistý pokles počtu pevných telefonních 73 tisíc ve srovnání se 114 tisíci v prvním čtvrtletí 2007. 

Podle mluvčího Telefóniky Martina Žabky využívají lidé pevnou linku stále více pro připojení na internet a příjem televizních programů. Počet uživatelů vysokorychlostního internetu ADSL se meziročně zvýšil o 85 tisíc na 587 uživatelů, digitální televizi O2 TV využívá rok a půl po spuštění 87.000 zákazníků. Zhruba 120 tisíc zákazníků využívá balíčky, které kombinují více služeb na pevných linkách nebo pevnou linku a mobilní služby.

Spolu s pokračujícím poklesem počtu pevných linek klesají i výnosy z této oblasti, u kterých stále příjmy z nových služeb nevyrovnávají klesající výnosy z volání. V prvním čtvrtletí příjmy z pevných linek meziročně klesly o 5,9 procenta na 6,9 miliardy korun. Naopak výnosy z mobilního segmentu vzrostly o 6,1 procenta na 8,1 miliardy korun.

Nabízet služby na pevných linkách se snaží i konkurence. Loni ostatním firmám na trhu regulátor ČTÚ umožnil přístup k neaktivním linkám Telefóniky, zájem o ně je ale zatím malý. S nabídkou telefonování přes kabelové vedení přišel před dvěma roky i největší tuzemský kabelový operátor UPC, který má nyní téměř 100 tisíc telefonujících klientů.

Vydáno pod